Välkommen till min blogg

Hej ! Jag heter Urban Lidrot och bor i Överlida och är pensionär med ett brinnande intresse för fotboll. Efter att ha spelat i 20 år och varit tränare i över 20 år har jag nu hittat en fantastisk hobby. Tillsammans med två kompisar reser jag runt och besöker fotbollsplaner.Vår målsättning var att besöka alla i bruk varande planer i såväl Västergötland som Halland.Men detta har inte räckt utan vi har besökt många planer både i Skåne, Blekinge,Småland och Bohuslän. Extra trevligt är att hitta planer som en gång fungerat som sådana och där man tydligt kan se att det spelats fotboll där. Hittills har vi besökt 1049 planer. Vi tar kort och sedan mailar jag till varje förening och ställer några enkla frågor. Jag brukar kalla dessa resor för kulturresor och naturligtvis är det en något udda hobby, men en väldigt trevlig sådan. Tänk så mycket ideellt arbete som lagts ner och hur många relationer som tagit sin början och också avslutats.

fredag 22 juli 2011

Gunnarsjö-resan


Detta är planen som heter Krika och som användes på 40 och början av 50-talet av Krika BOIS , klubben som hade både A och B-lag. Planens storlek var 60 gånger 40. Krika BOIS spelade matcher mot såväl Gällared som Källsjö, Gunnarsjö och Fagered. Även matcher mellan skolorna i Fagered och Älvsered ägde rum. Min källa oraklet Ingvar berättade att han en gång spelade i skollaget mot Älekullas damlag och fick stryk med 2-1,Orsaken till denna storförlust var att damerna var stora,starka och högbröstade.

-

-
Detta är en plan och fin åker som en gång i tiden var Fagereds första fotbollsplan och låg i Boa.
På den tiden hade även Horsared fotbollslag som spelade nedanför Lia sanatorie, men 1930 gick Fagereds IF och Horsared tillsammans och bildade IF Viljan.Detta kunde dock inte bli aktuellt innan Fagered hade vunnit över Horsared och visat vem som var bäst. Ingvar berättar vidare att Gottfrid Eriksson fick agera målvakt samtidigt som han gick och läste (konfirmation).


Här har vi hittat till Gunnarsjö gamla plan, där det endast fanns rester kvar men ändå visade att det varit en fotbollsplan där. Ovan syns ena kortsida med en målstolpe kvar.-


Planen betas numera men man kan tydligt se konturerna av planen. -


Här ser vi målstolpen på närmare håll, och nedan ser vi ett förfallet omkädningsrum, men ändå tidsenligt utseende.Jag har lagt ute lite krokar för att få lite information om laget Gunnarsjö och hoppas att kunna komma tillbaka med den lite senare.-
Gunnarsjö IF bildades 1936 av Erik Claesson och Alexis Olsson eftersom de tyckte att Gunnarsjö behövde ha en fotbollsförening. Med istyrelsen var också Sven Johansson i Sävshult.
Planen gjorde någon gång mellan 1939-45 under ledning av Teodor Johansson. Till sin hlälp hade han alla spelarna. Tröjorna man spelade i var gröna och byxorna svarta.Innan planen kom till fick man låna andvändbara åkrar av välvilliga bönder.Skulle bonden sen helt plötsligt ha säd på åkern fick man vända sig någon annanstans. Hos Sander i Bro fick man vara på en plats uppe i Röshult och där spelades det många matcher.
Man spelade mot Karl-Gustav,Kungsäter,Älekulla,Fagered,Istorp och Horred. Fortskaffningsmedel som gällde var cykel, men någon enstaka gång hade någon av spelarna kunnat låna en lastbil så att spelarna kunde åka på flaket.
Även på den tiden fanns det fotbollshuliganer. Erik berättar att en gång kom det ett par överförfriskade killar till en match. De retade sig på ett par av spelarna så att de till slut startade ett slagsmål med dem mitt på plan. En stor stark åskådare kunde efter ett tag åter skapa lugn på planen..Men eftersom TV inte fanns med på den tiden så spred det sig väl inte utanför Gunnarsjö.
Ett stort tack riktar jag till Erik Claesson och Agneta Sjögren för denna trevliga information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar