Välkommen till min blogg

Hej ! Jag heter Urban Lidrot och bor i Överlida och är pensionär med ett brinnande intresse för fotboll. Efter att ha spelat i 20 år och varit tränare i över 20 år har jag nu hittat en fantastisk hobby. Tillsammans med två kompisar reser jag runt och besöker fotbollsplaner.Vår målsättning var att besöka alla i bruk varande planer i såväl Västergötland som Halland.Men detta har inte räckt utan vi har besökt många planer både i Skåne, Blekinge,Småland och Bohuslän. Extra trevligt är att hitta planer som en gång fungerat som sådana och där man tydligt kan se att det spelats fotboll där. Hittills har vi besökt 1049 planer. Vi tar kort och sedan mailar jag till varje förening och ställer några enkla frågor. Jag brukar kalla dessa resor för kulturresor och naturligtvis är det en något udda hobby, men en väldigt trevlig sådan. Tänk så mycket ideellt arbete som lagts ner och hur många relationer som tagit sin början och också avslutats.

måndag 4 juni 2018

Skåne och Blekinge resaG

Bjärlövs IP.

Fjälkestads IP.
Föreningen bildades 1937 och höll på till 2011.

Vinnö IP.

Önnestad
Charles Gustafsson spelade i slutet av 50-talet och början av
60-talet för Malmö FF och dessutom 2 landskamper.

Skepparslövs IP.är är en artikel jag hittade om Mats.

Mats Nordgrens fotbollskarriär började i Skepparslöv. Unge Nordgren var åtta-nio år gammal när han för första gången bekantade sig med det gröna fältets schack. 

Sejouren i Skepparslöv blev emellertid inte direkt långvarig. Anledningen var att klubben inte hade något lag med spelare i Mats Nordgrens egen ålder. 

– Det enda lag de hade var i P16. Eftersom jag var så pass mycket yngre blev det lite problem med utrustningen när jag skulle vara med och spela. Det var ju inte så praktiskt med en tröja som var längre än en själv, säger Nordgren. Efter blott tre matcher i Skepparslöv styrde Mats Nordgren, och några jämngamla kompisar kosan till Wä IF. Där fanns ett lag i grabbarnas ålder som de började träna och spela med. 

Pojklagsspelet gick som en dans och redan som 15-åring fick Mats chansen att debutera i A-laget som då lirade i division IV. Han blev sedan klubben trogen i tre år innan han som 18-åring värvades till Hässleholms IF. 

– På den tiden hade HIF ett riktigt bra lag. De låg i division II, minns Nordgren. 

1977 värvades Nordgren till allsvenskan och till Östers IF. Flytten till Växjö kom egentligen till av en ren slump. 

– Vi mötte Mjällby i en seriefinal i trean på hösten 1976. Det sägs att Öster var på plats för att titta på bröderna Andersson i Mjällby. Jag hade dock turen att avgöra matchen med två mål när vi vann med 2–1. Därför valde Öster mig. 1977 återfanns alltså Mats Nordgren i den röda Östertröjan. Han stannade på Värendsvallen till och med 1982. 

– Under den tiden vann vi tre SM-guld. Ett härligt facit. Vi vann även Svenska cupen under min debutsäsong när vi slog Hammarby med 1–0 i finalen, minns Nordgren. 

Efter succén i Växjö väntade sedan två års proffsspel. Klubbadressen blev tyska division II-laget Hessen Kassel. 

Efter proffskarriärens slut 1984 bestämde sig Mats för att återvända till Sverige och Öster. Han kom tillbaka till ett lag där han knappt kände en enda spelare. Så stor hade generationsväxlingen varit under den två år långa frånvaron. 

– Jag kände att laget skulle få svårt att hävda sig. Samtidigt ville familjen återvända till Skåne och vi hamnade till slut i Mjällby 1987, berättar Mats.

Den aktiva karriären avslutade han i Vilans BoIF. Sedan blev han tränare. Den senaste klubbadressen var Önnestad säsongen 2004. I år valde den 19-faldige A-landslagsmannen att vila helt från fotbollen. 

– Det har varit väldigt skönt att bara ta det lugnt och inte ha något med fotboll att göra. 

– Min tränarfilosofi har alltid varit att spelarna ska göra det som de är bra på. Är man duktig på att dribbla ska man våga göra det. Det gäller att uppmuntra den typen av lirare. 

Vilken betydelse hade tiden i Wä för din fortsatta fotbollskarriär? 

– Föreningen hade duktiga ledare på den tiden som var bra på att bygga upp vårt självförtroende. Det hade jag nog nytta av längre fram. 

Markus Danielson 

Mats Nordgren 

Ålder:50 år. 

Bor:Vä 

Familj:Hustrun Agneta, barnen Paola, 25 och Niklas, 20 

Yrke:Administrativ chef på Önnestads skola 

Antal A-landskamper:19 (tre mål). 

Klubbar som aktiv:Wä IF –1974, Hässleholms IF 75–76, Östers IF 77–82, Hessen Kassel 82–84, Östers IF 84–86, Mjällby AIF 87–88, Vilan BoIF 1989.

Robert Engelsson spelade på 40 och 50-talen och gjorde en visit i Malmö FF.

Skepparslövs IF har som bäst spelat i div 5.

Stort tack till Alexander !


Vä IP

Talldals IP.

Ovesholms IF.
Föreningen har som bäst spelat i div.3 och spelar numera i div.5.
Landslagsmannen Mikael Nilsson är fostrad i föreningen.

Vildsvinsvallen i Venestad.
På 60-talet spelade föreningen i div 4 och en duktig spelare som
kallades "Saltingen" blev värvad till Malmö FF.

Djurröds nedlagda förening, Här spelades det fram till 2015.
Föreningen har som bäst spelat i div 3. För tillfället i div. 6.
Följande spelare är fostrade i föreningen Johan Persson Hammarby
bl. a, Peter Strömberg Öster och Fredrik Andersson MFF.Börje Nilsson Malmö FF
Gringelstadsplanen och deras speciella omklädningsbyggnad.Gärds-Köpinge IP.

Wendesvallen Åsums BK.
Föreningen har spelat i div 4.Följande spelare är fostrade i föreningen.
Armin Aganovic Kristianstads FF, Mjällby och proffs på Irland.
Kevin Carlsson Mjällby, Karlskrona.

Åhus-Horna

Åhus IP.
Föreningen har spelat i div 2 som bäst men satsar numera på
en bred ungdomsverksamhet.
Micke Nilsson landslaget och Greklandsproffs har spelat i
föreningens röda och vita matchställ.
1990 slogs Åhus IF och Horna Fure ihop.
Viby
Bröderna Gustav och Sture Nylander spelade i IFK Kristianstad
i många år. Sture avslutade sin karriär i Sölvesborgs GIF
1967-69  gamla div 2.


Rinkaby IF.


Nya Vallbjörka A-plan Nosaby.
Föreningen spelar i div 2  och någon spelare fostrad där har
prövat lyckan i div 1.

Maxilandia IP Fjälkinge
Anders Grahm är fostrad i föreningen och har spelat allsvensk
fotboll för Trelleborg.

Willandia


Vanneberga
Trolle-Ljungby IPÅsvalla Tosteberga-Nymölla1.vi
 har som högst kvalat till div. 3 men gick inte upp.  För det mesta har vi spelat i div. 5  men även ett antal år i div serier i Skåne.
2. Joakim Kullman och Ricky Persson i div.1 i Ifö/Bromölla. Anders Nyberg i div 1 i Mjällby AIF. I den "gamla" div 3 vann Per-Anders Malmberg skytteligan  då han spelade i Tollarps IF. Min dotter Jennie Persson har spelat i div. 1 för Ifö/Bromölla IF:s damer och blev även utsedd till årets målvakt i Blekinge ett år i konkurrens med alla herrarna. Hon spelade då  i div 2 i Lörby IF och släppte in 2 mål på en säsong.
3. Ingen sammanslagning, eftersom Nymölla lades till i namnet i börja  på 1960-talet då ; numera Stora Enso, ville att även Nymölla skulle ingå i namnet dom dom sponsrade oss. Stora Enso har sitt pappersbruk i Nymölla.

Lite kuriosa. DDR:s landslag var på träningsläger hos oss året innan muren i Berlin revs. Leicester FC har också varit där och Gary Mc Allister sa ungefär såhär: The best ground I have seen outside Wembley. Bra betyg eller hur. Förra året var vi också med i den almanacka som ges ut med bilder på fina planer i Sverige. I boken Idrottsplatsen i våra hjärtan är den allra sista bilden i boken hämtad från infarten till Åsvalla. Det är den gul/röda skylten som det står idrottsplats på och idag är vi topplag i div 5 Nordöstra Skåne. Vill du/ni veta mer så bara hör av er.

Med vänlig hälsning
Per-Eric
" Årets trotjänare  i nordöstra Skåne"


Guavallen Gualöv.
Sjölyckan Kiaby.Balsby IP.
Arkelstorps IP.
Malin Andersson är fostrad i denna förening. Hon spelade
allsvenskt med Wä IF, Älvsjö AIK och Malmö FF.
Dessutom gjorde hon 151 landskamper.
Jesper Westerberg allsvensk i Landskrona, Halmstad och
Mjällby är också fostrad i denna förening.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar